Agro Denisacipi SRL, Pesac
„AGRICULTURA SE FACE LA TIMP! Dacă întârzii, nu mai eşti PROFITABIL!”
„Noi chiar îl iubim foarte mult!”, ne-a spus Denisa, când ne-am mirat că tractorul lor Massey Ferguson, care a lucrat deja câteva zeci de hectare, arată ca nou. O asemenea declaraţie despre un tractor ni s-a părut un lucru neobişnuit. Însă totul ni s-a părut extraordinar în povestea lui CIPRIAN şi a DENISEI NEDIN GRUIA, de la căutările, timp de doi ani de zile, pentru a-şi găsi tractorul perfect pentru ei, până la tatuajele lui Ciprian, care ilustrează povestea bunicilor lui, ce lucrau pământul cu boii şi cu secera.
Oamenii aceştia tineri vorbesc cu bucurie şi cu pasiune despre munca lor şi despre noul lor tractor Massey Ferguson. „Două ore zilnic, dimineaţa sau seara, sunt ale tractorului, îl curăţ”, mărturiseşte Ciprian.
Cum îţi alegi TRACTORUL PERFECT pentru tine?
La finalul lui 2016, şi-au înfiinţat firma, Agro Denisacipi SRL, şi au pornit căutările pentru un tractor nou. Doi ani de zile s-au informat şi au testat tot ce se putea ca să îşi ia cel mai bun şi mai potrivit tractor pentru ei. O parte din informaţii le-au strâns de la fermieri din zonă care i-au primit în fermele lor şi le-au spus, cu sinceritate, ce avantaje şi dezavantaje are fiecare tractor pe care îl foloseau, dar au căutat şi pe internet, în toate limbile pe care le ştiu.
„Am fost la toate firmele care vând tractoare. Am vorbit cu soţia şi am zis: ne trebuie forţă şi ne trebuie un tractor cu care să putem lucra vara şi să nu fiarbă, să nu se încălzească. Mi-am dorit un motor mare, şi motorul ăsta este de 7.400 de centimetri cubi. Am vrut să fie cât mai mare blocul motor, să circule cât mai multă apă, să fie motorul răcit. Dacă tractorul nu are un sistem de răcire foarte bun şi dacă l-ai supraîncălzit, poţi să-l arunci, se deformează blocul motor şi chiuloasele.
Am vrut ca puterea tractorului meu să fie dată din mărimea motorului, bloc motor mai mare, piston mai mare, chiuloase mai mari, nu să am un motor micuţ şi comprimat, iar când ridic capota, aceasta să fie de fier şi sub ea să se vadă un motor, nu tubulaturi.
Trebuie să lucrezi pământul din vară, că nu ştii cum o să fie toamna. Dacă iarna se instalează mai devreme sau vin ploile şi rămâi cu pământul nearat pentru culturile de primăvară, nu mai ai răsărire şi producţii la porumb şi la floarea soarelui. Am vrut un tractor cu care să lucrez când am eu nevoie, nu când îmi permite tractorul.
Robert (Robert Vanyek, director comercial Tehnodiesel) ne-a dus să vedem un tractor Massey Ferguson vara, la scarificat, în pământ tare. Aşa se face: mergi să vezi tractorul în condiţii foarte grele de lucru. După ce m-am dat jos din tractor, am ascultat şi cum merge motorul în sarcină, trebuie să aibă un sunet continuu. Apoi m-am mai uitat şi că are cabina depăratată de diferenţial, iar cabina nu se încălzeşte, şi între cabină şi motor este distanţă, deci circulă aerul”, explică Ciprian.
După proba de lucru în câmp, a fost convins că tractorul Massey Ferguson este cel pe care îl doreşte. Modelul pe care l-au cumpărat, MF 7722, de 220 CP, are motor AGCO Sisu, care, crede Ciprian, este cel mai solid şi fiabil motor, şi transmisie Dyna 6. Ciprian a configurat modelul de bază aşa cum şi-a dorit: „am pus contragreutăţi pe roţile din spate şi din faţă, ca să am tracţiune mai bună, suspensie pentru puntea din faţă, suspensie a cabinei, compresor şi am ales neapărat cauciucuri Michelin, care sunt cele mai bune pentru agricultură, pentru că am văzut roţi de tractor rupte de bâtele de floarea soarelui sau de porumb sau care se rup după un an de zile.”
Odată cu tractorul au achiziţionat, tot de la Tehnodiesel, şi un disc tractat Lemken Rubin 9 de 4,5 m şi un plug Lemken Jewel 8 M cu 4+1 trupiţe, cu cadru dintr-o singură bucată, fără suduri laterale. „Am vrut un plug solid şi am ales unul cu deflector, nu cu antetrupiţă, care se mai înfundă toamna în miriştea de porumb. Am cumpărat cel mai robust şi rezistent plug de la Lemken şi am arat în vară în pământ tare, iar tractorul a lucrat foarte bine”, mai spune Ciprian.
Cum îţi alegi VÂNZĂTORUL PERFECT pentru tine?
Denisa şi Ciprian Nedici Gruia: „Vă spun ca să înţelegeţi exact cum gândim, pentru că noi suntem o singură persoană”, spune Ciprian. Şi exact aşa este: hotărăsc totul împreună, iar fiecare decizie a lor este temeinic documentată şi argumentată.
Cu argumente la fel de solide au ales şi să cumpere tractorul de la Tehnodiesel: „Ni s-au părut foarte serioşi şi au fost chiar peste aşteptări. Când a trebuit schimbat uleiul, au fost foarte prompţi. Apoi, un lucru la care nu ne-am aşteptat, au venit cu noi în câmp, în vară, când am intrat prima dată la lucru şi cu plugul şi cu discul, şi asta după câteva luni de când ne livraseră utilajele. Plus că ni le-au livrat chiar cu vreo două luni mai repede decât am cerut noi. Am simţit că nu doar ne-au vândut tractorul, ci sunt preocupaţi în continuare să fim mulţumiţi”, spune Denisa. Iar Ciprian o completează: „Am simţit că nu au încercat să ne influnţeze deciziile. Este foarte important că dacă eu vreau să cumpăr ceva, să îmi dai ce îţi cer eu, nu ce vrei să vinzi tu de pe stoc. Plus că garanţie trei ani de zile nu îţi dă nimeni!”
Şi condiţiile de finanţare au fost un argument decisiv: au plătit ceva mai mult de jumătate din bani la achiziţie, iar pentru restul au primit finanţare cu credit de furnizor de la firma Mauch, compania mamă din Austria a firmei Tehnodiesel, pe trei ani de zile, cu dobândă de 1,99%, fără comision de analiză a dosarului sau alte comisioane. Strădania lor pentru a reuşi să achiziţioneze cel mai bun tractor pentru ei nu a însemnat însă doar căutări intense, ci şi un efort financiar, deşi sunt foarte mulţumiţi de tot pachetul pe care l-au primit în preţul plătit: pe lângă banii puşi deoparte din recoltele de cereale, Denisa a vândut şi un apartament în Timişoara. „Ne-a trebuit curaj”, recunoaşte Ciprian şi adaugă: „Nu dădeam un apartament pe un tractor nepotrivit pentru noi, dar Massey Ferguson a meritat asta.”
Soţii Nedin Gruia au primit noul tractor în ianuarie 2019 şi până la începutul lunii octombrie acesta avea deja 140 de ore de lucru.
„Să le transmiteţi colegilor fermieri să îşi ia propriile decizii, să se uite cum e pâmântul şi ce vrea pământul de la ei. Dacă e lucrat bine, atunci faci şi bani, deşi banii nu sunt totul”, ne-a spus Ciprian înainte să plecăm din câmp, de la recoltat porumb.