AgroPlantatii, Brasov
Recolte dulci care aduc profit!
Ciprian Munteanu, din Braşov, are o plantaţie de afin şi, totodată, conduce o firmă care oferă consultanţă şi execuţie pentru cei care doresc o afacere cu afine.
Are 36 de ani şi a studiat Știinţe Economice. În 2014, după ce a văzut o plantaţie de afin la unul dintre prietenii săi, i s-a părut o afacere foarte bună şi s-a apucat de treabă. Nu a renunţat complet la meseria de finanţist, dar a făcut un curs de pomicultor, un proiect cu fonduri nerambursabile şi, în 2015, avea şi propria plantaţie de afin în localitatea Budila din judeţul Braşov.
Plantaţia a fost înfiinţată printr-un proiect cu fonduri europene. Totul a durat doi ani şi a costat peste un milion de euro, de la defrişare, până la construirea bazinelor, sistemul de irigare, plantele şi câteva utilaje mici. Fondurile nerambursabile au acoperit 60% din cheltuieli. „Un an de zile ne-am chinuit să curăţăm terenul, pe care l-am concesionat de la primărie. Era un lăstăriş pe locul unde este acum plantaţia de afin”, spune Ciprian Munteanu.
Există o cerere foarte mare pentru afine!
Pe aproape 14 ha a plantat un soi timpuriu – Duke şi unul tardiv – Elliott. „2018 ar trebui să fie primul an de recoltă. Sperăm să facem o producţie de 15 – 20 de tone de pe toată plantaţia. La anul, producţia aproape se dublează. În primul an de recoltă plantele vor da cam 250 – 300 de grame de fructe pe plantă şi trebuie să ajungem la 3 – 4 kilograme pe plantă, după opt ani de la plantare.
Există o cerere foarte mare pentru afine. Există cumpărători locali, care îţi iau producţia şi dacă nu ai un contract dinainte. Preţul este între 3 şi 5 euro pe kilogram, în funcţie de perioada în care ieşi pe piaţă şi de oferta din piaţa internaţională, când ies pe rod polonezii şi nemţii. Noi ne pregătim să recoltăm soiul Duke de la sfârşitul lui iulie, până la mijlocul lunii august, iar soiul Eliott, de la jumătatea lui august, până la jumătatea lunii septembrie. În iulie şi septembrie, la început şi la final de sezon, preţurile sunt mai mari”, explică, cu precizie de economist, tânărul fermier.
Plantaţii de afin, de la A la Z!
După ce a realizat propria plantaţie de afin, profitând de experienţă, a înfiinţat o firmă (AgroPlantaţii.ro) prin care oferă atât consultanţă, cât şi execuţia efectivă a tuturor lucrărilor aferente înfiinţării unei plantaţii de afin, de la selectarea locului, analize de sol, obţinere avize şi acorduri, proiectare şi inginerie, lucrări de defrişare şi pregătire a solului, plantare, construcţii, instalaţii şi montaj.
Ciprian Munteanu face echipă cu un inginer şi cu un consultant pe fonduri europene şi, până acum, au înfiinţat complet şase plantaţii de afin, pe suprafeţe cuprinse între 5 hectare şi 20 de hectare, lângă Făgăraş, Satu Mare, Drobeta – Turnu Severin, Braşov, Victoria şi Ploieşti.
Lucrări complexe cu utilaje performante
Pentru toate lucrările de înfiinţare a unei plantaţii de afin este nevoie de utilaje performante, aşa că anul trecut a achiziţionat de la Tehnodiesel două tractoare Massey Ferguson de mare putere, plus o serie de utilaje: freză forestiera, tocatoare de resturi vegetale, remorca de imprastiat gunoi, plug, disc, maşină de bilonat. „Am găsit la ei tot ce ne trebuia şi au avut cele mai competitive preţuri. Tractorul mai mic, Massey Ferguson 7720, de 200 CP, ne ajută la lucrările de pregătire a terenului, iar cel de 350 CP, modelul 8732, este pentru lucrări de defrişare”, mai spune Ciprian Munteanu.
Mai multe detalii găsiţi aici: http://agroplantatii.ro/