Black Angus, Mures
Cu cine a bătut palma Tamás Nagy pentru utilaje?
Ce diferenţă de productivitate este între un tractor vechi şi un Massey Ferguson nou, care vine la pachet cu utilaje performante? Ne-a spus Péter Tamás Nagy, în ferma sa din judeţul Mureş, unde am văzut în lucru tractorul Massey Ferguson 5711S Dyna 4 Efficient si tractorul Massey Ferguson 6713S Dyna VT Efficient, cumpărate, în 2019, de la Tehnodiesel. Am aflat şi de ce a ales fermierul un singur furnizor pentru toate utilajele din fermă.
Péter Tamás Nagy nu e necunoscut fermierilor români. Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii nu mai face politică de câţiva ani, ci creşte vaci de carne. Acum se prezintă, simplu, ca fermier. Aşa îl ştiu cei mai mulţi fermieri din Transilvania, unde a fost prezent la toate târgurile de zootehnie din ultimii ani şi s-a implicat în promovarea rasei Angus.
UTILAJELE VECHI, AVANS PENTRU CELE NOI
„Cheltuielile cu utilajele vechi, după nişte calcule, te duceau că efectiv munceai ca să întreţii utilajele. Și atunci, utilajele vechi au constituit un avans pentru utilajele noi, la care, în afară de schimbul de ulei şi de mentenanţă, nu ai alte cheltuieli timp de cinci, şase ani”, explică Nagy.
Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel prin buy-back şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buy-back şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3-4 ani, în rate eşalonate, negociate”, spune Nagy.
DOUĂ FERME ŞI UN SINGUR FURNIZOR DE UTILAJE: TEHNODIESEL
În 2012, când încă lucra la Bucureşti, la ANARZ, şi-a convins tatăl să crească vaci de carne. Red Angus Farm a început cu 8 capete de Angus roşu şi 3 ha de teren. Primul tractor a fost un Massey Ferguson din 1956, fără cabină. Astăzi, Red Angus Farm are un efectiv matcă de 175 capete, 6 tauri de reproducţie şi 200 capete tineret, în Stejeriş şi Fântânele.
În 2016, şi-a înfiinţat propria fermă, Black Angus Farm, în Măgherani. Împreună, cele două ferme au acum aproape 800 de taurine Angus, roşu şi negru, şi exploatează peste 800 ha de teren, din care 300 ha arabil, iar restul păşune.
Deşi cele două ferme sunt companii diferite, ambele au toate utilajele de la Tehnodiesel, cumpărate noi.
ÎNGRĂŞĂTORIE DE TAURINE, FNC ŞI CARMANGERIE
În 2019, a început implementarea unui proiect cu fonduri europene, cu lanţ integrat, de 2,2 milioane de euro, pentru modernizarea fermei Black Angus. Prima etapă a fost achiziţia de utilaje, iar până în vara anului 2021, ar urma să deschidă, în Măgherani, o îngrăşătorie de taurine de carne, un FNC, o carmangerie şi un magazin de desfacere a cărnii de vită.
MASSEY FERGUSON 3000, 5000, 6000 – „PARCUL IDEAL PENTRU O FERMĂ ZOOTEHNICĂ”
„În ferma Black Angus avem, de la Tehnodiesel, trei tractoare Massey Ferguson – seria 3000, seria 5000 şi seria 6000. Toate sunt noi, din 2019, au sub 500 de ore de lucru până acum.
Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp – semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp – arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare.
La tractorul Massey Ferguson din seria 6000 sunt foarte mulţumit de cutia automată Dyna VT, iar motoarele sunt foarte fiabile la toate cele trei tractoare. La aceeaşi lucrare, arat şi balotat pe pantă, cu tractorul Massey Ferguson de 130 CP din seria 6000 nu am simţit diferenţe faţă de un tractor de altă marcă de 160 CP. În cabină, toate sunt bine gândite, la îndemână, pe partea dreaptă – reglajul volanului, schimbătorul. Tractorul este foarte uşor de manevrat, plus are multe dotări care au fost standard”, explică Péter Tamás Nagy.
CUM FACI ECONOMII DIN CARE ÎŢI PLĂTEŞTI RATELE?
Investiţia este mare, dar la fel sunt şi economiile pe care fermierul le face lucrând cu tractoare şi utilaje noi: „Altceva e să trimiţi omul la balotat, în căldură, cu tractor fără aer condiţionat şi cu o balotieră cu care nu poate să facă mai mult de 200 de baloţi într-o zi. Dacă merge cu un Massey Ferguson seria 6000 productivitatea este triplă şi vine odihnit acasă.
Sunt foarte mulţumit şi de consumul de motorină, care este mult mai redus faţă de tractoarele cu care am lucrat înainte. Costurile pe hectar, care intră tot la profit, se reduc. Toate astea îţi aduc plus-beneficii, din care îţi plăteşti ratele la furnizor sau la bancă, iar personalul are poftă de lucru, oamenii sunt liniştiţi că dacă fac mentenanţa utilajelor dimineaţa, n-o să aibă surprize în câmp”, mai spune fermierul.
UN SINGUR FURNIZOR = UN SINGUR SERVICE + INSTRUIRE
Chiar dacă apar probleme, echipa de service vine rapid. „Sunt oameni foarte serioşi, tot ce s-a putut schimba în garanţie a fost schimbat pe garanţie, la tot ce a fost extra, am găsit soluţii şi preţuri corecte, nu să tragă pielea de pe mine”, afirmă Péter Tamás Nagy.
Acesta vorbeşte la superlativ despre relaţia cu Tehnodiesel şi recunoaşte că îi recomandă peste tot, chiar le-a dus câţiva clienţi fermieri. Spune, de fapt, un adevăr: „Dacă sunt mai mulţi clienţi într-o zonă, service-ul se dezvoltă şi e un avantaj pentru toţi.”
„Dar la fel de importantă este şi instruirea personalului din fermă, pentru că avem utilaje noi. Ultimele tractoare sunt ediţia 2019, am trecut spre o etapă nouă de automatizare, cu dotări suplimentare, pentru că tehnologia cere deja acest lucru”, adaugă Nagy.
„Pe lângă cele trei tractoare Massey Ferguson, mai avem de la Tehnodiesel patru încărcătoare, toată gama de utilaje pentru prelucrarea fânului – cositoare, greblă de răvăşit fânul, greblă de adunat fânul, balotieră, remorcă de cereale, remorcă pentru transport baloţi, remorcă de transport animale, remorcă de împrăştiat gunoiul, remorcă de siloz, de cereale, tocător de resturi vegetale, fertilizator, remorcă tehnologică, vidanjă, semănătoare de prăşitoare. Avem utilaje cumpărate de la Tehnodisel de aproape un milion de euro”, spune Péter Tamás Nagy.