«« alle Referenzen

Kiss Robert, Nădab

Tractorul Massey Ferguson l-a convins la prima probă

Pentru a exploata eficient cele 300 ha de teren împărțite în aproape 100 de parcele, Robert Kiss a optat pentru tractorul Massey Ferguson 7722S Dyna6 Efficient de la Tehnodiesel.

Proaspăt absolvent al Facultăţii de Agronomie din Timişoara, Robert Kiss lucrează împreună cu familia sa 300 de hectare în comuna Nădab (jud. Arad). Chiar dacă nu le este deloc uşor să gestioneze terenul răspândit pe aproape 100 de parcele (cea mai mare are 31 ha şi cele mai mici câte 50 de arii), Robert doreşte să dezvolte afacerea pe care părinţii lui au început-o în urmă cu 25 de ani: „Crescând într-o familie de fermieri, am îndrăgit meseria asta, deși părinții mei nu sunt încă foarte încântați. Ei ar fi vrut să fac altceva, dar eu i-am văzut de mic cum lucrează şi am început să îndrăgesc agricultura“.

A ieșit mai bine cu orzoaica

Într-un an în care cei mai mulţi fermieri din zonă au „scos“ o producţie de circa patru tone la grâu, cu cele 5,5 t/ha obţinute la orzoaică, Robert Kiss se declară mulţumit. „Am avut 50 ha cu orzoaică şi din cauza secetei din vara trecută și din primăvară am ieșit destul de bine la orzoaică față de cum a fost la grâu. Am vândut-o cu un preţ mai bun decât grâul, la momentul recoltării“, spune fermierul.

Restul suprafeţei a fost ocupată în părţi egale cu porumb şi floarea-soarelui. La floare a obţinut o producţie medie de 3,2 t/ha, „neaşteptat de bine, mai ales la preţul de 1900 lei/t, după ce anul trecut am vândut-o cu 1300 lei/t şi în urmă cu doi ani cu 1000 lei/t“, ne-a precizat  Robert Kiss. La porumb încă nu începuse recoltarea.

Cea mai profitabilă cultură

Cu numai trei culturi este relativ greu de făcut rotaţia, mai ales că, din cauza mistreţilor, nu poate cultiva porumb peste tot. Din totalul cheltuielilor, circa 70% reprezintă costurile cu sămânţa, fertilizarea şi tratamentele. La păioase, costul fertilizării este mult mai mare, astfel că floarea-soarelui a fost anul acesta cea mai profitabilă cultură.

Toamna se anunță lungă și uscată, astfel că va fi timp suficient pentru pregătirea terenului pentru culturile prăşitoare de primăvară. „Ne confruntăm tot mai des cu seceta, aproape în fiecare an. În luna mai am avut numai 10 litri de apă/mp. Totuşi, am avut o răsărire destul de bună, atât la porumb (Pioneer şi Dekalb), cât şi la floarea-soarelui (Syngenta şi Pioneer)“ ne-a spus Robert Kiss.

Cheltuielile cu lucrările agricole (motorina), sămânţa, fertilizare şi erbicidare, fără a socoti munca şi uzura utilajelor, sunt:

– la floarea-soarelui: 1400-1500 lei/ha;

– la porumb: 2000-2200 lei/ha;

– la păioase: cca. 4000 lei/ha.

Motorul – criteriul decisiv

Dintre opţiunile disponibile pe piaţă, a preferat tractorul Massey Ferguson 7722S Dyna6 Efficient (235 CP): „În primul rând, am ales acest tractor pentru motor. Îmi doream un motor cu capacitate cilindrică mare şi Massey Ferguson a fost cea mai bună opţiune pentru această gamă de putere“, arată fermierul.

În acelaşi „pachet“ cu tractorul, tot de la Tehnodiesel, fermierul a mai achiziţionat o remorcă cu şnec, un plug Lemken Juwel 8 cu 5 trupiţe şi un disc Lemken Rubin 10 cu lăţimea de 5 m.

Dotare tehnică aproape completă

 „Avem cam tot ce ne trebuie şi pentru orice condiții, începând de la plug, semănători, combină, mașini de fertilizare, discuri şi tăvălug. De la Tehnodiesel am achiziţionat şi o remorcă cu şnec, pentru a ne fi mai ușor la semănat, încărcăm direct cu șnecul semănătoarea, simplu şi rapid. Noi suntem doar doi şi astfel nu mai avem nevoie de încă un om“, povestește Robert.

O singură dată, anul trecut, familia lui Robert Kiss a încercat să facă un proiect pe fonduri europene. Proiectul nu a fost aprobat şi apoi a abandonat această idee, deşi nu crede că ar fi imposibil şi nici rău să acceseze astfel de proiecte. Poate data viitoare va fi cu noroc, mai ales că acum are studiile terminate, iar vârsta constituie un alt avantaj.

Finanțare flexibilă, service rapid şi prompt

Tractorul Massey Ferguson 7722S Dyna6 Efficient a fost cumpărat în decembrie anul trecut şi are deja 400 de ore de funcţionare, toate la lucrări grele de pregătire a terenului şi probabil vor urma altele circa 200 de ore în această toamnă. „O să ajungem la vreo 600 ore de funcţionare până la finalul anului. Nu am avut probleme, iar lucrările de service au fost executate rapid şi prompt. Am remarcat consumul foarte mic la lucrările grele, de până în 25 litri/ha. Nu prea reuşim să golim un rezervor într-o zi“, povestește fermierul.

Buna colaborare cu Tehnodiesel este susţinută atât prin atenţia cu care compania tratează relaţia cu clienţii săi, cât şi prin finanțarea flexibilă. „Am apreciat foarte mult faptul că Tehnodiesel vine în sprijinul fermierilor cu finanțare proprie şi astfel nu a mai trebuit să apelăm la bancă. Achiziţia a decurs rapid şi convenabil pentru noi: am luat utilajul, am plătit un avans şi acum plătim ratele“, ne-a declarat Robert Kiss.

În viitor, fermierul ar dori să se extindă atât cât poate face faţă în familie. Pentru asta, mai are nevoie de un tractor, mai ales pentru semănat. „Probabil va fi un Massey Ferguson seria 6, tot de la Tehnodiesel“, spune Robert Kiss.

Contact ▼
Ing. Valentin Rotariu
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Angela Ramona Barbir
Asistent vanzari&service
Fax: +40 373 550 105
Heinz Prainer
Director vanzari GV
Fax: +40 256 378003
Ovidiu Crisan
Manager vanzari zonal
Fax: +40 373 550 105
Ing. Robert Vanyek
Director comercial
Fax: +40 256 378003
Andra Vanyek
Marketing Manager
Fax: +40 256 378 003
Claudia Goga
Asistent Manager
Fax: +40 256 378003