Martac Etnoagro, Smeeni
Specializat în ingineria economică din domeniul agriculturii, Nicu Marin, s-a simţit legat de glie încă din copilărie. Credem că nu este întâmplător faptul că vine tocmai din Smeeni, satul buzoian cu o semnificaţie aparte în istoria României.
Proprietatea şi pământul au animat mereu inimile străbunilor lui Nicu Marin. Acolo, în localitatea unde se află ferma sa, a avut loc o mare revoltă în anul 1873. Trecuseră deja nouă ani de la Legea Agrară dată de Alexandru Ioan Cuza, prin care majoritatea ţăranilor trebuiau să fie împroprietăriţi şi se desfiinţa claca, dar punerea sa în practică era anevoioasă. Marii moşieri se împotriveau, iar ţăranii sufereau. Ei au iniţiat o răscoală, în care peste două sute de bărbaţi, femei şi copii, au năvălit asupra celor care nu doreau să le dea drepturile legale câştigate. Protestul celor din Smeeni a avut un ecou major în lumea satului, fiind una dintre flăcările care au dus la împământenirea drepturilor ţărăneşti. Demn urmaş al acestora, Nicu Marin lucrează 400 de hectare şi în paralel se ocupă şi de zootehnie. Deţine un efectiv de 50 de vaci pentru lapte, 500 de oi şi 20 de porci.
Societatea pe care o administrează, Martac Etnoagro, a înfiinţat-o în 2010, încă din timpul facultăţii, şi oricât de mult şi-ar dori să se dezvolte, nu prea mai are cum. Doar 150 de hectare din cele pe care le lucrează sunt proprietatea familiei, restul fiind luate în arendă.
În toamna aceasta a înfiinţat 150 de hectare cu cereale păioase (grâu şi orz), respectiv 90 de hectare cu rapiţă, care sunt însă cam compromise. „Lipsa de precipitaţii la semănat pare să compromită în sezonul acesta cultura de rapiţă. Deocamdată am lăsat-o aşa, dar în primăvară probabil vom semăna porumb în locul ei. Mă gândesc foarte serios să renunţ la rapiţă. Depindem prea mult de ploile din toamnă şi de multe ori acestea se lasă aşteptate o perioadă prea lungă, iar când vin se întâmplă în cantităţi prea mari”, se plânge acesta. Un alt factor de stres pentru culturi ar fi vântul, care „şase luni bate dintr-o parte şi şase luni din cealaltă parte”, iar pe timpul iernii, din cauza viscolului, zăpada nu este distribuită uniform pe câmp, punând presiune pe plante.
Pentru a nu fi luat prin surprindere, aplică toate tehnologiile ca la carte, cum se spune. De exemplu, la grâu a făcut trei tratamente în sezonul recent încheiat. „Ne-am confruntat în primăvară cu un atac puternic de insecte. Tanymecus dilaticollis, cunoscută şi sub denumirea populară de răţişoara porumbului, mai nou provoacă pagube şi în culturile de grâu”, susţine fermierul.
Una peste alta, anul agricol 2017-2018 a fost peste medie din punct de vedere al producţiilor obţinute. La grâu a recoltat în medie 6,5 tone la hectar, la rapiţă 3 tone, iar la porumb cele 9,5 tone au reprezentat un record. Mazărea a fost însă compromisă în totalitate. A avut vreo 20 de hectare cu mazăre de pe care nu a recoltat nimic, din cauza lipsei de precipitaţii. Schimbările climatice de care tot vorbim de ceva vreme l-au afectat şi pe el. Cu toate astea, tehnologia de cultivare a terenului a rămas aceeaşi. „Am încercat şi cu plugul şi cu scarificatorul. Oricând de mult aş fi tentat să renunţ la plug, nu am cum face asta. De regulă, măcar o dată la trei ani folosim scarificatorul”, afirmă Nicu Marin. Ca să facă faţă provocărilor, a investit aproape tot ce a câştigat până acum. „Am luat utilaje şi echipamente din ce în ce mai performante şi nu cred că ne lipseşte ceva în acest moment”, consideră Nicu Marin. Printre ultimele achiziţii se numără şi un încărcător telescopic Weidemann, un utilaj bun la toate, cum avea să-l caracterizeze fermierul buzoian. Utilizat mai ales în zootehnie, acesta este folosit şi la manipularea cerealelor. „Sunt foarte mulţumit de el. Este versatil, uşor de manevrat şi mă ajută foarte mult la muncile din fermă. Este exact ceea ce aveam nevoie”, susţine inginerul.
La targul Indagra dl. Marin Nicu a studiat piata incarcatoarelor telescopice si a ajuns si la standul Tehnodiesel. S-a aratat interesat de incarcatorul telescopic Weidemann T 6025 si un an mai tarziu a venit hotarat la targul Indagra pentru a face achizitia. Intre timp. Weidemann a introdus pe piata modelul succesor revizuit considerabil fata de versiunea trecuta T6025. Incarcatorul telescopic Weidemann T6027 este propulsat de un motor turbo, marca Kohler, Tier IIIB cu 55,4 kW/75 CP care funcționează în mod implicit cu DOC (catalizator de oxidare pentru Diesel), sau opțional cu DPF (Filtru de particule pentru Diesel). Astfel, utilajul este mai economic din punct de vedere al consumului de combustibil, mai puternic și dinamic. Cu parametrii de performanta imbunatatiti si multe optiuni noi, Weidemann T6027 l-a convins si pe dl. Marin.